De mooiste bloem van Drenthe, de roggelelie, is slachtoffer van het veranderende landschap. De oranje pracht leek zelfs uitgestorven. Tot ze recent op twee plaatsen spontaan haar kopje liet zien.

De roggelelie is zo zeldzaam dat er groot enthousiasme ontstaat als iemand in de natuur een bloeiende plant vindt. In juni 2010 overkwam dat boswachter Jeroen Kuipers. In het dal van de Ruiten Aa kleurden enkele roggelelies de rand van een akker. Een toevalstreffer, vooral te danken aan het feit dat de akker in het jaar ervoor alleen met de eg was bewerkt en daarna een halfjaar braak had gelegen. De broedbolletjes hadden een kans gekregen om een verrassing te tonen.

In 2017 was het voor de tweede keer raak: boswachter Harry Offringa van Staatsbosbeheer vond bij Oudemolen een viertal roggelelies. De bollen zijn – als waren het klompjes goud – voorzichtig gedolven. Daarna zijn ze weer in de grond teruggestopt – daar waar ze horen. Offinga koestert ze als waren het zijn kinderen. Hij wil …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.