Essay van Floris van den Berg (1973), filosoof die zoekt naar ‘blinde vlekken in de moraal’.

Reageren op dit essay? Volg deze link!

Bij station Beilen beginnen we onze eerste etappe van het 324 kilometer lange Drenthe-pad. Na het Veluwe-pad voltooid te hebben, kiezen we nu voor Drenthe. Op een koude dag met striemende regen tussen Kerst en Oud en Nieuw, is het landschap rondom Beilen niet bijster verheffend voor de geest.

Het eerste wat we zien is de monstrueuze melkpoederfabriek van Friesland Campina. Het bedrijf schroeft de productie, zo lees ik later thuis, de komende jaren flink op voor de export van melkpoeder – waarom krijgen baby’s koemelk en geen moedermelk meer? Überhaupt is koemelk drinken totaal overbodig voor een gezond dieet. De uitbreiding van de productie is goed voor de werkgelegenheid, lees ik. Hoe is het voor de baby’s en hun moeder die vlak na de geboorte v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.