De weg naar nog meer efficiëntie in de landbouw loopt dood. Het maatschappelijk draagvlak kalft af. Ook in het Noorden gaan boeren bewuster werken. Een portret van Klaas Oevering (45) biologische melkveehouder.

Klaas Oevering (45) is als boer geboren. Zo zegt hij het zelf. Hij werd groot op een boerderij bij het dorp Idzega, midden in het Friese merengebied. Op diezelfde boerderij woont hij nog steeds. ‘Ik had drie grote zussen, dus ik was al vanaf het begin voorbestemd als kroonprins. Dat ging in die tijd zo. Het voordeel was dat ik ook altijd met de boerderij bezig was. Als ik op school was, dacht ik er altijd over na. Wanneer gaan we maaien? Waar moeten de koeien heen?’

De boerderij van zijn vader had dertig hectare, zestig koeien, land met een hoog waterpeil, kronkelsloten en greppels. ‘Het stikt hier van de weidevogels. Die manier van boeren paste bij mij: we waren vrij extensief, mijn vader was ook geen vooruitstrevende boer. Pas heel laat, in 1990, heeft hij een ligboxenstal gebouwd…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.