Bert Nijmeijer bezoekt de hotel-restaurants van Wyncko Tonckens: Jufferen Lunsingh in Westervelde en Rikus in Eext.

Het duurt even, maar na een tijdje meelopen met Wyncko Tonckens begint op te vallen dat er niet veel opvalt aan Tonckens en zijn hotel-restaurants, De Jufferen Lunsingh in Westervelde, Rikus in Eext. Ja, dat het er zo rustig en gewoon is, zo rustig en gewoon als het op weinig plekken meer is. Je raakt onder de indruk van de normaalheid van alles, de inrichting en de sfeer, hoe Tonckens praat. Zo normaal is het bijna nergens meer.

Tonckens houdt niet van opsmuk en pretenties. De pretentie is het de gasten naar de zin te maken. De gasten zijn te gast bij De Jufferen of Rikus, niet bij Michelin, Iens of Booking.com. De beoordelingen zijn prima: heerlijk gegeten, geslapen als een roos. Maar Tonckens kijkt er niet naar. Bij hem geen sterren aan de gevel. Hij houdt van lekker eten, lekker be…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.