In een bevlogen betoog argumenteert filosoof en schrijver Jan-Hendrik Bakker dat het lot van het landschap bij betrokken bewoners en lokale bedrijven moet liggen. Op de wereldmarkt telt ons landschap namelijk niet mee. Zien we soortgelijke problemen in het Noorden? En wat kunnen we doen? Neem hieronder deel aan het gesprek!

In “Waarom ons landschap niet te koop is” wil filosoof en schrijver Jan-Hendrik Bakker beslissingen over het landschap leggen bij bewoners en lokale ondernemingen. Bedrijven die produceren voor hun eigen regio, wortelen in de lokale gemeenschap. Dat lokale anker is belangrijk. Voor buren en buurtgenoten ben je dan niet anoniem. Zij kunnen je aanspreken op vervuiling van de omgeving of verwoesting van het landschap. Daarom zal het land vanuit die hoek niet snel gevaar lopen.

Volgens Bakker wordt het problematisch als bedrijven produceren voor de wereldmarkt. Op deze schaal moet alles wijken voor een zo groot en goedkoop mogelijke productie. Grote multinationals voelen minder snel verantwoordelijkheid voor hun omgeving. Ze zijn niet afhankelijk van het landschap en de mensen die er wonen…