Particuliere natuur voor publiek gebruik. In Nederland hebben we daar allerlei financiële 'prikkels' voor. Belastingvoordeel, beheersubsidie en omvormingssubsidie bijvoorbeeld. Werkt het ook? Josefien Oude Munnink onderzoekt het en interviewt landbezitters over hun motieven.

Levert ‘particulier natuurbeheer’ wat op voor de samenleving? Josefien Oude Munnink is bezig te promoveren op die vraag. Haar proefschrift heeft al een naam: ‘Private land for Public Benefit’ , maar nog voor dit proefschrift het licht ziet, brengt ze verslag uit van haar gesprekken met particuliere natuurbeheerders. Vorig jaar verscheen ‘Natuur in eigen hand’ over Friese particuliere natuurbeheerders. Afgelopen zomer kwam ‘Natuur op eigen land’ uit, eenzelfde serie interviews met Drentse natuurbeheerders. Beide boeken zijn een aanrader voor nieuwsgierigen maar zeker ook voor ambtenaren en bestuurders. Je leert tientallen mensen kennen die natuurhectares bezitten en beheren. Ze vertellen over hun drijfveren en hun werkwijze en vooral: hoe gaaf het is om als beheerder je eigen keuzes te mogen maken.

Privé-natuur is in Drenthe omvangrijk. In de 21e eeuw is het areaal fors gegroeid – door het stimulerende beleid van de provincie Drenthe. Het contact met gemeenten is een stuk moeizamer. Bijna alle natuurbeheerders laten recreanten meegenieten. Doorgaans is dat dubbel plezier, maar soms is het hartstikke moeilijk. Bijvoorbeeld als mensen vuil achterlaten, lawaai maken of het wild verstoren. ‘Iedereen denkt dat natuur een publiek goed is, … maar als je troep vindt, is dat jouw probleem’, aldus een beheerder.

Josefien Oude Munnink: Natuur op eigen land, particulier natuurbeheer in Drenthe

 

ISBN 978-90-828777-0-0 15 euro

Bestellen via www.natuuropeigenland.nl