Particuliere natuur voor publiek gebruik. In Nederland hebben we daar allerlei financiële 'prikkels' voor. Belastingvoordeel, beheersubsidie en omvormingssubsidie bijvoorbeeld. Werkt het ook? Josefien Oude Munnink onderzoekt het en interviewt landbezitters over hun motieven.

Levert ‘particulier natuurbeheer’ wat op voor de samenleving? Josefien Oude Munnink is bezig te promoveren op die vraag. Haar proefschrift heeft al een naam: ‘Private land for Public Benefit’ , maar nog voor dit proefschrift het licht ziet, brengt ze verslag uit van haar gesprekken met particuliere natuurbeheerders. Vorig jaar verscheen ‘Natuur in eigen hand’ over Friese particuliere natuurbeheerders. Afgelopen zomer kwam ‘Natuur op eigen land’ uit, eenzelfde serie interviews met Drentse natuurbeheerders. Beide boeken zijn een aanrader voor nieuwsgierigen maar zeker ook voor ambtenaren en bestuurders. Je leert tientallen mensen kennen die natuurhectares bezitten en beheren. Ze vertellen over hun drijfveren en hun werkwijze en vooral: hoe gaaf het is om als beheerder je eigen keuzes te m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.