Over de kwantiteit van het water maakt ’s lands grootste waterbedrijf Vitens zich geen zorgen. Over de kwaliteit daarentegen…

Duizend liter kraanwater voor een euro. In Nederland vinden we het gewoon, maar vanzelfsprekend is het allerminst. We moeten voor de toekomst duidelijke keuzes maken als we ons schone waterbronnen willen beschermen, bepleit Vitens-woordvoerder Judith Zuijderhoudt. ‘Drinkwater is de eerste levensbehoefte.’

Vitens legt de bal hiervoor onmiddellijk bij de overheid. ‘Het is van groot belang om strategische waterreserves aan te wijzen waarvoor een beschermingsregime geldt’, betoogt Zuijderhoudt.  Dit is voor volgende generaties de beste garantie om schone bronnen te hebben. ‘Het gaat om de keuze voor schoon water tegen lage maatschappelijke kosten.’

Het kraanwater is schoon, daarover geen twijfel. Het kan zijn dat waterbedrijven in de toekomst veel meer moeite moeten doen en kosten moeten …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.