Nina van den Broek schreef 'Boerderijen in De Marne'. Voor Noorderbreedte portretteert ze de bewoners. In de vierde aflevering Abel Dijkstra uit Wierhuizen. Harry Cock maakte de foto.

De tomtom verdwaalt hopeloos onderweg naar het adres van Abel Dijkstra (1937). De Oude Zeedijk 2 is te bereiken over een onverhard pad dat na twee kilometer door een eeuwenoude dijk breekt, zich dan verliest in de weidsheid van de polder om ten slotte tegen een tweede dijk dood te lopen. Ergens op die vlakte probeert het huis zich schuil te houden tussen de bomen. Verstopt in de klimop maakt het zich zo klein en onzichtbaar mogelijk – alsof de schrik van 1717 er nog goed inzit. De Kerstvloed in dat jaar was een van de rampzaligste stormvloeden die de provincie Groningen heeft getroffen. Na een dagenlange zuidwesterstorm draaide de wind in de Kerstnacht met orkaankracht naar het noordwesten. Het water reikte tot in de stad Groningen. Veel dorpen die dicht bij zee lagen werden volledig ve…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.