Bij de 600 miljoen euro kostende mega-verbouwing aan de Zuidelijke ringweg Groningen zit een vleermuizenkolonie in de weg. Vleermuizenwerkgroep Groningen springt in de bres voor deze (toch wel) interessante dieren.

Klarissa Nienhuys van de Vleermuiswerkgroep Groningen belde op een donderdagmorgen. Die avond zou een inventarisatie plaatsvinden, aan de Helpermolenstraat 10 in de wijk Helpman, Groningen, uitgevoerd door haarzelf. ‘Ik ben er om tien uur.’ Telefoonnummers uitwisselen was niet nodig. ‘Je bent er of je bent er niet. Doei, see you.’

Kort na de afgesproken tijd kijkt Nienhuys aan de Helpermolenstraat op haar horloge. ‘Het is vier minuten over tien’, zegt ze. ‘De zon gaat exact nu onder.’ Over vijf minuten, tien hooguit, vliegen de eerste vleermuizen uit.

We staan voor een blok rijwoningen van gele steentjes, jarentachtigbouw, negentig misschien. Bovenaan in de gevel zijn kleine stukjes voeg opengelaten, zogeheten stootvoegen. Hier gaan ze doorheen. Dat past, volgens Nienhuys. ‘Het zijn m…