Het Gedempte Zuiderdiep in Groningen was voor de demping een cruciale gracht voor watervoorziening, scheepvaart en riolering. Tegenwoordig is de straat juist één van de risicoplekken bij extreem weer en er dreigt dan waterschade bij de omliggende panden. Durft de gemeente het diep ooit weer open te breken om de waterhuishouding van de stad te verbeteren?

Het Gedempte Zuiderdiep is één van de drukste straten in het centrum van de stad Groningen. Deze brede plak asfalt, gekaderd door gele klinkers, wordt dage­lijks door duizenden stadjers, studenten en bezoekers gebruikt. Doordeweeks is het een belangrijke route om van en naar het station, de universiteit, kantoren of winkels te komen. In de weekenden stoppen er bussen vol toeristen en vullen de kroegjes aan het Zuiderdiep er zich met stadjers en ommelanders.  Het Zuiderdiep is ook een typisch voorbeeld van de uitdagingen waar steden voor staan vanwege de steeds grotere weersextremen. Je zou haast denken dat het Gedempte Zuiderdiep nostalgisch begint te worden, want bij extreme neerslag lijkt het niets liever te willen dan terug te veranderen in een open gracht.

Het Zuiderdiep wa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.