Peter Michiel Schaap, architectuurhistoricus en directeur van architectuurcentrum Platform Gras, en fotografe Mariëlle Gebben ondergaan nieuwe architectuur in Noord-Nederland.

Laatst kocht ik een bed in Lauwersoog. De voormalige eigenaar had het in onderdelen onder de carport gezet. Het geld kon gewoon in de brievenbus. Zelf was ze even de deur uit. Terugrijdend bedacht ik me dat ik net voor het eerst in Lauwersoog was geweest. Het dorp Lauwersoog wel te verstaan. De veerhaven ken ik natuurlijk wel: die ‘noodzakelijke tussenstop’ op weg naar Schiermonnikoog.

Best jammer. Lauwersoog is namelijk veel meer dan de boot naar Schier. Denk aan de ontmoeting tussen zoet en zout, de visafslag, de dijk, het uitzicht over de Wadden en de ongepolijste havensfeer. Kan Lauwersoog een volwaardige bestemming worden? Als het aan de provincie Groningen en de gemeente de Marne ligt wel. Opwaarderen en kwaliteit toevoegen zijn het devies: karaktervol en met respect voor de rauw…