Wim Boetze en Peter de Kan rijden door Noord-Nederland, op zoek naar bijzondere plekken. Over winst en verlies in het veenkoloniale landschap

Het landschap van de Drents-Groningse Veenkoloniën staat niet hoog genoteerd in de koersen van meest gewaardeerde landschappen. Beneden Zwolle valt het begrip ‘kolonie’ sowieso samen met alles wat met armoe en detentie te maken heeft. ‘En dan ook nog een kolonie in het veen’, hoor je de cynicus zeggen.

We hadden deze zomer even geen geld voor een verre reis, wat kansen bood om de eigen provincie beter te leren kennen. Dus fietsten we de Veenkoloniën in. Op zoek naar het tegendeel van een vooroordeel!

Vanuit de stad Groningen gezien is Hoogezand-Sappemeer de poort naar 130 duizend hectare veenkoloniaal landschap. Goed voor dagenlang fietsen door beeldrijke kanaaldorpen, uitgestrekt akkerland en jonge bossen en parken. Vooral deze laatste trokken onze aandacht. Bestond er jarenlang het …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.