Het duurde even, maar in de geest van regisseur Jos Thie uit Wergea werd de Noord-Duitse Schimmelreiter een oer-Friese Stormruiter. En zo ontstond het muzikale theaterspektakel dat tijdens Culturele hoofdstad 2018 liefst vijftien keer wordt opgevoerd in het FEC in Leeuwarden. Foto: ThomasVaer Fotografie

Sturmflut an der nordfriesischen Küste. Gewaltiger Wind, dunkler Wolkenhimmel und das schäumende, brüllende Meer. Es wird Abend und Deichgraf Hauke Haien reitet auf seinem grossen, hochbeinigen Schimmel über den Deich. Er macht sich Sorgen über den alten Deich, der nicht so gründlich repariert worden ist, wie er gewollt hatte…

Of Jos Thie daar niet wat mee kon, met het boek Der Schimmelreiter van Theodor Storm? Was dat niet iets voor Culturele Hoofdstad? Dat vroeg zowel de in Harlingen woonachtige en van origine Britse muzikale duizendpoot Philip Curtis, als voorzitter Ids Hellinga van het Koninklijk Fries Paarden Stamboek zich af. Tenslotte had Thie de nodige ervaring met het regisseren van theaterspektakels waarin paarden een belangrijke rol spelen – Faderpaard, Kening Lear – en het …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.