Een kleine regio in Spanje met een eigen taal en cultuur presenteerde zich in Leeuwarden. De band Xéra Raíz wortelt in Asturië.

Asturisch – Xéra Raíz

Vérval, jullie wonen al enkele aantal jaren in Leeuwarden. Wat bracht jullie hierheen?

,,We hielden Friese contacten sinds 2010 en we vonden het erg belangrijk hoe ze voor kleine talen zorgden. In die tijd waren we er bij een paar optredens. We verhuisden uiteindelijk in 2016 naar Friesland om meer plannen te ontwikkelen. Friesland is een voorbeeld van een kleine cultuur die nog steeds heel belangrijk voor komende generaties is.’’

,,Tegenwoordig leven we in een geglobaliseerde wereld waarin bijna alles een stereotiep is. Wij hebben op deze manier geleefd eigenlijk sinds de komst van internet. We voelden ons een aantal jaren zeer op ons gemak. We hadden veel contact met veel mensen en onze wereld leek gezellig te worden en dachten voor een moment dat we niet meer…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.