Ameland is al jaren een bakermat voor licht-experimenten en -innovaties. Groen licht, omdat het vogelvriendelijk is. Slimme leds om energiezuinig te zijn.

Onophoudelijk werpt hij van uit de lucht zijn lichtarmen over het eiland en de zee. Tot in de verte spiedt hij en tegelijk zijn de lichttekens in het holst van de nacht een veilig baken. Het grootste licht op Ameland komt van de vuurtoren.

De tijd dat vuurtorens met kaarslicht over de zee schenen, is al lang voorbij. De eenheid candela voor lichtsterkte herinnert er nog aan. Nu is de roodwitte vuurtoren van Ameland goed voor maar liefst 4,4 miljoen candela. Vuurtorenlampen van 2.000 Watt zijn tegenwoordig nodig om tot in een omtrek van 35 zeemijl een baken voor de scheepvaart te kunnen zijn, legt oud-vuurtorenwachter Richard Ruygh uit. Zuinige led-lampen voor de top van de ranke bakens zijn er nog niet als alternatief, al is het al veel beter dan ruim een kwart eeuw geleden toen de …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.