Het past bij de Drentse mores om compromissen te sluiten: een beetje minder landschap in ruil voor een warme kachel. Maar er zijn grenzen, vindt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ‘Want Drenthe zit vol.’

Op de eerste plaats staat zijn zorg voor de schepping. Het landschap is voor hem een schaars goed waaraan je geen onherstelbare schade mag toebrengen. Maar alles bij het oude laten, dat gaat de Drentse bestuurder Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) te ver. ‘Dan zijn we nog aan het turfsteken. Dat is niet meer de realiteit.’

Het algemene beeld van Drenthe blijft vaak steken bij ‘heide en schapen’. Stelpstra gooit het over een andere boeg. Wat er zo bijzonder is aan zijn provincie? ‘Dat we chemische industrie in Emmen hebben.’ Hij noemt bewust een andere kernkwaliteit van Drenthe. ‘Ik wijs er steeds op dat Drenthe meer is dan schaapjes en de hei. Het gaat niet alleen over hoe we meer natuur kunnen aanleggen. Heb het ook over de landbouw en andere kwaliteiten. We hebben zoveel goud in onze pr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.