Ha fijn, een volwaardige gids voor 'groene toeristen' die de Wadden bezoeken. Zowel de eilanden als de zee als de kust langs de vaste wal natuurgids staan erin beschreven. En het gaat over meer dan planten en dieren. Vanuit het bijzondere landschap wordt ook de geschiedenis verteld.

Dirk Hilbers is eindelijk in zijn geboorteland aangekomen. Hij schreef de afgelopen jaren prachtige en informatieve natuurgidsen over Andalusië, IJsland, de Cevennes, Canarische eilanden en vele andere gebieden in Europa. Vorig jaar verscheen zijn gids over de Veluwe en begin 2019 is zijn boek over de Wadden uitgekomen.

Hilbers is ecoloog, maar wel met een brede blik. ‘Een duinvallei staat vol orchideeën, mede vanwege het beheer door de mens. Dat soort verbanden wil ik laten zien.’ Hij woonde in Spanje en werkte in de natuurbescherming, maar gaandeweg zijn leven werd filosofie, en met name ethiek, onderdeel van zijn werk. ‘De invloed van de mens is me meer gaan boeien. Hoe gaan we om met onze omgeving? Hoe kijken we ernaar? In het buitenland worden reisgidsen vaak geschreven vanuit de …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.