Het landschap om ons heen is ook het resultaat van ons dagelijks handelen. Dat is goed nieuws. Het betekent dat we invloed hebben.

Verander jouw landschap, begin bij jezelf!

Hier is wel aandacht en geduld voor nodig… want het resultaat is niet direct zichtbaar.

Het landschap heeft een ander ritme dan ons dagelijks doen en laten. Hier zit vertraging in.

Zijn we dat nog wel gewend? Steeds meer van ons handelen levert direct resultaat. Als dat een keertje niet zo is maken we ons direct zorgen. Als we een appje sturen verwachten de meesten van ons binnen een uurtje antwoord. Vandaag besteld is morgen in huis…

Er is meer slecht nieuws: maar liefst 95% van ons handelen is onbewust. Meestal gaan we door het leven op de automatische piloot. Om daar verandering in te brengen kost onderzoek, tijd en ruimte.

Tijdens de landschapsmanifestatie Mijn Landschap kreeg iedereen dezelfde vraag: ‘Wat ga jij deze week doen voor jouw favoriete landschap?’

Geen gemakkelijke vraag, want: Weet jij wat jouw favoriete landschap is? Wie weet welke actie tot resultaat leidt? Met welke actie hebt jij het meeste invloed hebt op jouw landschap?

…als je niet oppast is het een verlammende vraag. Een vraag die onbeantwoord blijft omdat ‘je het niet weet’, ‘je toch geen kenner bent’.

Tegelijkertijd is dit juist een grote kans: We weten het niet, samen hebben we geen idee… en daarom hebben we allemaal de kans om in actie te komen, te onderzoeken wat het beste is voor ons landschap. In de bereidheid voor het zoeken naar de juiste actie schuilt een grote kracht. Dit wil zeggen dat we allemaal pioniers kunnen zijn in ons geliefde landschap.

Alles wat dit vraagt is een begin maken: Begin met uit te vinden wat je wilt doen. Die actie uitproberen, onderzoeken, kijken of het werkt en hoe het werkt. Daarna net zo vaak doen tot jouw actie onderdeel wordt van jouw routine, een vaste activiteit van de automatische piloot in jezelf.

Laten wij ons landschap maken, kom in actie en onderzoek de volgende vraag: ‘Wat ga jij deze week doen voor jouw favoriete landschap?’