Aaltje Rispens werd geboren aan zee en groeide, zonder te verhuizen, op aan een meer. Landbouw en landschap wringen in Kollumerpomp in toenemende mate.

Op een oude foto staat een Aaltje Rispens van zes. Ze heeft een regenjasje aan, of iets soortgelijks, de capuchon op. Achter Aaltje is de zee en de zeedijk in aanbouw – bijna klaar. De foto is genomen op 22 mei 1969. Op 23 mei maakte het laatste ingeschoven dijkblok de Lauwerszee tot het Lauwersmeer. Koningin Juliana verrichtte de openingshandeling, of sluitingsceremonie, net hoe je het wilt zien. Rispens stond die dag met haar vader, moeder en zusje op wat tot dan de zeedijk was. Ze herinnert zich dat de scheepstoeters klonken, allemaal tegelijk. Een intens geluid. Het was emotioneel, weet ze ook nog.

‘We waren blij en opgelucht: toen waren we veilig.’ Nu is het vrijdag, januari 2019, en gebruiken Aaltje en haar man Siebe van der Ploeg de broodmaaltijd in hun van al het eigentijds gem…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.