Als het aan Albert Keizer ligt, vaart over vijf jaar iedere viskotter vanuit Lauwersoog op waterstof. Op de lange termijn voorziet de eigenaar van Next Generation Shipyards een volledig groene haven. ‘De toekomst is altijd dichterbij dan je denkt.’

Toen Albert Keizer vijf jaar geleden met zijn bedrijf voet aan wal zette in de haven van Lauwersoog, was er weinig te beleven. De kade waar NG Shipyards nu gehuisvest is, bestond nog helemaal niet, er liep alleen een weg. En dat terwijl de haven populair is: hij wordt gebruikt door de passagiersvaart naar Schiermonnikoog, maar ook door werkschepen voor nabijgelegen windparken. Daarbij gebruikt het overgrote deel van de Nederlandse garnalenvisserij Lauwersoog als uitvalsbasis. Keizer zag zijn economische kansen schoon: waar schepen zijn, is immers onderhoud nodig. Maar hij had ook een persoonlijke drijfveer om in de haven een nieuwe onderneming te beginnen.

‘Ik heb zeven jaar met Wubbo Ockels gewerkt’, vertelt Keizer in zijn kantoor met uitzicht op de Waddenzee. ‘Ik heb de Ecolution (he…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.