Van tijd tot tijd breekt in Nederland een besmettelijk virus uit. Liefhebbers van het Lauwersmeer kunnen maar beter alert zijn op de symptomen.

De geschiedschrijving haalt soms vreemde streken uit. Neem 1918. Dat is de boeken ingegaan als het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog eindigde, het jaar waarin keizer Wilhelm zijn toevlucht zocht in Nederland en zijn zoon, de kroonprins, werd geinterneerd op het eiland Wieringen in de Zuiderzee.

Maar 1918 zou evengoed herinnerd kunnen worden als het jaar van grote ziekte-uitbraken. Zo eiste te midden van het wapengekletter de Spaanse griep 20 tot wellicht 100 miljoen slachtoffers – een veelvoud van de gevallenen in de loopgraven. Maar in de geschiedschrijving legt de stille griep het af tegen de knallende kanonnen.

Datzelfde geldt voor een ander besmettelijk virus, dat in 1918 in Nederland epidemische proporties aannam. Hoevelen de aandoening onder de leden hadden, bleek duidelijk op …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.