Gert Kortekaas (archeoloog) en Nick Landman (freak en filmmaker) zoeken in de bodem naar schatten uit het verleden.

Wij zoeken in gebieden die dienden als stortplaats. Dat dit legale stortplaatsen waren, zegt alles over hoe mensen vroeger met het landschap omgingen’, zegt Nick Landman. De stortplaatsen van toen zijn getransformeerd tot mooie natuurgebieden. Wie van de paden af loopt, stuit op vondsten uit vroegere tijden. Antiek afval is het vaak, uit de periode van de Middeleeuwen tot nu.

Het begon op de school waar Landman docent was. Hij organiseerde met zijn leerlingen een zwerfafvalproject. Zij ontleedden gevonden afval en verwerkten dat in grafieken. Na een herfststorm nam Landman zijn pupillen mee naar het nabijgelegen Friescheveen. Bomen die met wortels en al waren omgewaaid, hadden het gebied veranderd in een vindplaats voor antiek afval. De leerlingen mochten ieder slechts twee schatten me…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.