Groen is zuurstof voor de mensen. Het gaat samen met gezondheid. En met geluk. In ons land voelen Friezen zich het gelukkigst, volgens het vele wetenschappelijke onderzoek naar geluk. Groningers en Drenten staan lager op de lijst. Het beste af zijn mensen die wonen in kleine dorpjes op het platteland, waar zij frisse lucht opsnuiven en gelukzaligheid uit de pure natuur putten. Als er al zorgen zijn, maakt een wandeling in de natuur het hoofd weer leeg. In een omgeving met natuur voelen veel mensen zich gezonder en zijn ze dat vaak ook echt.

Lang was het bovenstaande een aanname, maar socioloog Jolanda Maas durft haar hand ervoor in het vuur te steken nadat ze op onderzoek hiernaar is gepromoveerd. De patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders combineerde ze met informatie over d…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.