Lezen, in het drukke bestaan kom je er niet altijd meer aan toe. Maar de zomer is dé tijd om die schade weer in te halen. Onze redactie tipt: deze boeken mogen niet ontbreken op je lijstje! Deze week schrijft Mark Sekuur over zijn voorliefde voor (historische) atlassen.

In mijn boekenkast ligt een grote stapel atlassen. Vanaf jongs af aan heb ik al een fascinatie voor kaarten; geef me er eentje en ik kan me er uren mee vermaken. Op papier rondstruinen in de omgeving, verhoudingen proberen te begrijpen en verklaren waarom bepaalde ruimtelijke structuren op een bepaalde plek zijn ontstaan. Eén serie atlassen heb ik tot voor kort regelmatig gebruikt, maar nu liggen ze stof te vangen. Het is de serie Grote Historische topografische atlassen van Groningen, Friesland en Drenthe.

Als je wilt weten hoe een plek is ontstaan, dan is een historische kaart een onmisbare bron. In de Grote Historische atlas vind je gedetailleerde topografische kaarten van rond 1900, met daarop oude slootjes van voor de ruilverkaveling, historische veldnamen en onontgonnen ‘woest…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.