N2 (stikstof) zet onze wereld op zijn kop. Ik hoef maar naar mijn jeugdfoto’s te kijken om de veranderingen te zien. Onze tent op de camping van Schiermonnikoog staat in een open duinlandschap. In mijn geheugen kleeft daaraan de herinnering dat ik stiekem met een vriendje een duinpan zocht. Je moest goed uitkijken voor de boswachter want wie buiten het pad liep, beschadigde de begroeiing en riskeerde een boete. Dat was geen flauwekul: een verstuivend duin wandelde in die tijd zo de dorpsstraat in. Aan het begin van de vorige eeuw was er nog een heel duin compleet met hotel in zee verdwenen!

Hoe anders is het nu. Over de duinen ligt een tapijt van gras, brandnetels, bramen en struiken. Een paar jaar geleden nog hebben draglines de toplaag met begroeiing en al opzij geschoven om natuu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.