De lucht kleurt vele tinten grijs als natuurbeheerders Jan Beekman en Alwin Hut van Het Groninger Landschap op een middag hun wekelijkse ronde maken in het Hunzedal, ten zuidoosten van de stad Groningen. Het Zuidlaarder- en Foxholstermeer zijn in de verte zichtbaar. Hut speurt de lucht af. ‘Hé, een blauwe kiek!’ Een buitenstaander zou de zeldzame blauwe kiekendief missen die langs zeilt. Even later determineert Beekman een zwart stipje in de verte als een jonge vrouwelijke sperwer.

De lucht kleurt vele tinten grijs als natuurbeheerders Jan Beekman en Alwin Hut van Het Groninger Landschap op een middag hun wekelijkse ronde maken in het Hunzedal, ten zuidoosten van de stad Groningen. Het Zuidlaarder- en Foxholstermeer zijn in de verte zichtbaar. Hut speurt de lucht af. ‘Hé, een blauwe kiek!’ Een buitenstaander zou de zeldzame blauwe kiekendief missen die langs zeilt. Even later determineert Beekman een zwart stipje in de verte als een jonge vrouwelijke sperwer. 

Deze polders in het rivierdal van de Hunze heeft Het Groninger Landschap aangekocht, in totaal 1.900 hectare. Hut: ‘Vijftien jaar geleden graasden hier nog koeien en hooiden boeren hier links en rechts vrolijk. De overheid zocht toen ruimte voor waterberging.’ Paniek zoals in 1998 moest worden voork…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.