Begin jaren twintig van de vorige eeuw maakten de Friese onderwijzers Bakker en Rusch een nieuwe serie landkaarten voor het lager onderwijs. Kinderen moesten beter kunnen zien wat er allemaal in ons land gebeurde en hoe dat verband hield met de natuurlijke omstandigheden. Iedere provincie kreeg twee kaarten. De eerste toonde wat er allemaal bovengronds gebeurde (landbouw, veeteelt, scheepsbouw of industrie). Op de tweede kaart lieten heldere kleuren duidelijk zien hoe de bodem was samengesteld (zeeklei (pistachegroen), laagveen (lila), dalgrond (roze) of zand (fel geel)).  

Heerlijk voor het hoofd: heldere kleuren, goede pictogrammen, je begrijpt direct wat er gebeurt. Toegegeven, de nuance ontbreekt, maar de boodschap is duidelijk. Hier wonen wij, dit is onze bodem en…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.