Twee koeien van de zijkant, terwijl een ander koe zijn hoofd erdoor heen steekt. Het is één van de tien winnende foto's van de fotowedstrijd van de Groninger Bodem Beweging.

Het tafereel met de koeien is de favoriete foto van Reyer Boxem, jurylid van de wedstrijd en beeldredacteur van Noorderbreedte. ‘Het is traditioneel en verassend tegelijk,’ zegt hij. De GBB vroeg de amateurfotografen wat hen bewoog in Groningen. Wie naar de tien winnende foto’s kijkt ziet op het eerste gezicht traditionele beelden maar elk met een eigen verhaal.

Wie verwacht er bijvoorbeeld nu nog een twee paarden voor een oude ploeg in de stadstuin tegen te komen. Op de foto van Peter Bulthuis zien we het ouderwetse tafereel in een moderne omgeving.

Of wat te denken van de Grutto in een grasveld vol bloemen, met op de achtergrond een ouderwetse molen. Een typisch Gronings tafereel, terwijl we tegelijk weten dat de Grutto met uitsterven bedreigd wordt.

De tien foto…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.