Drenthe deed het een jaar geleden, Groningen volgde in oktober met vier terreinen en nu is het ook in Friesland: natuur wordt naar de ‘vrije markt’ gebracht. Geldgebrek en de plicht om iedereen gelijk te behandelen brengen de provincies ertoe om nieuw ingerichte natuur particulier te verkopen. Dit is het begin van een grotere actie. Na de Séfonsterpolder bij Rijs zullen nog rond de 500 hectaren nieuw ingerichte Friese natuur volgen, zei Hoogland vrijdag terwijl het het bord ‘Te koop’ in de grond drukte. De nieuwe eigenaar moet de Séfonsterpolder beheren als kruiden- en faunarijk grasland en er een langzame overgang maken tussen weiland en het Rijsterbos.

Toeristen fietsen door het glooiende landschap, aan de horizon de vliegers van surfers op het IJsselmeer en verderop ligt een…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.