Wat is de verhouding tussen plek, identiteit en thuis? In een driewekelijkse blog gaat Merel Melief op zoek naar antwoorden. Deze week gaat het over loslaten en zoeken naar een nieuwe verbinding met de zee.

Waarom zien we sommige veranderingen als bedreiging terwijl we andere zo makkelijk omarmen? Midden in de feestmaand december valt me het contrast extra op. Aan Black Friday is tegenwoordig niet meer te ontkomen terwijl we zwarte piet maar moeilijk los kunnen laten. 

En toch Nederland is misschien wel bij uitstek een land dat nieuwe gewoontes kan omarmen. Een kennis die na jaren in Frankrijk gewoond te hebben weer eens in Nederland was viel het op dat we bijna altijd bereid zijn om Engels te spreken. En terwijl in negen van de tien Franse restaurants alleen de Franse keuken geserveerd wordt, eten we in Nederland elke dag een ander wereldgerecht. 

Dijken ophogen

Vorige week was ik op een symposium van de Wadden Academy, het thema was ‘Nederland verbrakt.’ Tijdens de ee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.