Melk is melk, vooral een witte vloed met amper smaak. Toch zou je de geur van kruidig gras of hooi ergens willen proeven. Of in ieder geval de romige volheid die sommige koeien aan melk kunnen doorgeven. Is het de illusie van fijne smaak of kan het?

Twintig melkveehouders in het Noorden willen bewijzen dat zuivel veel meer pit kan hebben dan nu in het zuivelschap is terug te vinden. Dat koeien in de wei grazen is een prettig idee, maar of dit echt effect heeft op de smaak van melk en yoghurt is nog niet voldoende onderbouwd. Ook ontbreekt het nog aan de bewijsvoering dat boeren met natuur gezondere melk oplevert.

Toch zijn er sterke aanwijzingen dat als een koe jaarlijks tweehonderd dagen en nachten graast, melk smakelijker is en meer kwaliteit heeft. Verkennend onderzoek door student Annet Scheen van de hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden heeft hiervoor al veelbelovende resultaten opgeleverd. Zo wordt een gevoel in ieder geval bevestigd. Over het hoe en wat en waarom zal een heus `Melklab 2.0’ de komende twee jaar mee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.