De minister onderhandelt met de boerenorganisaties over stikstofreductie. Met wie praat ze eigenlijk? En wie toeteren er voor de deur?

Op 5 februari 2020 spreekt minister Carola Schouten van Landbouw met het LandbouwCollectief, een recent opgerichte club van de grote boerenorganisaties en de multinationals waar boeren hun melk, vlees, graan, broccoli en aardappelen aanleveren. ‘In dit overleg, tussen de minister en het LandbouwCollectief ligt de oplossing van het stikstofprobleem’, zo hoorden we de hoogste man van Friesland Campina vertellen in het tv-programma Buitenhof. De ondervrager liet het onweersproken. We zijn het in Nederland immers gewend dat boerenorganisaties zich opstellen alsof ze de minister zelf zijn. 

Even voor de helderheid: degenen die volgende week aan tafel zitten, zijn volgens mij niet ‘de stikstof-oplossing’, maar ‘het stikstof-probleem’. Er zijn namelijk boeren die dat probleem …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.