Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. In deze nieuwe blog van Maartje ter Veen schrijft ze hoe een kapotte schoen haar deed nadenken over verantwoordelijkheid.

Op deze plek heb ik al een aantal keer een pleidooi gedaan voor lokaal en offline inkopen doen. Hoe meer wij onze boodschappen lokaal doen, hoe bruisender onze omgeving blijft. Dat is geen rocket science. Lokaal houden we op deze manier de diversiteit overeind: fijne winkels met een bijzondere smaak.

Dat vraagt dus ook iets van ons voor welke winkels wij
kiezen. De geglobaliseerde wereld geeft ons toegang tot gespecificeerde niches,
tot bijzondere producten en keuzes. Daardoor kunnen we lekker onze eigen en unieke
keuzes maken. Niet alle uitzonderlijke en specifieke wensen kunnen tenslotte lokaal
worden ingekocht. Het is kiezen of delen. Kies je voor iets minder bijzonder,
maar wel lokaal? Of kies je voor specifiek en globaal?

Dit was een aanloop voor een bekentenis: mijn schoen…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.