Erik Moesker werkte in de filmwereld en bij gemeenten. Vooral dat laatste was meer lullen dan poetsen. Moesker wilde iets doen. Nu experimenteert hij met aquaponics, een nieuw systeem om voedsel te maken.

Gek woord, ‘aquaponics’. Vindt Moesker (50) zelf ook. Waar het voor staat, is de gemiddelde mens ook nog een raadsel. Een minikringloop van vissen, bacterien en planten, legt Moesker uit. Met aquaponics kweek je vis en groente. Je kunt ook zeggen dat vis en groente elkaar kweken. Want in de kringloop levert de vis de voedingsstoffen voor de planten, terwijl de planten het water zuiveren van de viezigheid van de vis. Moesker noemt het voedselconcept de oplossing voor dreigende honger en dorst. De Britse geleerde Thomas Malthus (1766- 1834) schreef er al een essay over: als de wereldbevolking ongebreideld groeit, is er eenvoudig niet genoeg voor iedereen. De veehouderij die onder druk staat, drinkwatertekorten en het gebrek aan land om voedsel te verbouwen, illustreren anno 2020 de schee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.