In dit zesde deel van een wekelijkse serie bezoekt Carlien Bootsma geulenkenner Douwe Gorter. Hij werkte 35 jaar voor de Rijkswaterstraat, waar hij de diepte van de Wadden- en Noordzee peilde.

Douwe Gorter heeft een stapel documenten netjes op tafel gelegd. Hij en zijn vrouw Siena wonen in Hollum, op Ameland. Een dorpje waar de kinderen nog buiten spelen, ook in de winter. Siena Gorter maakt koffie en neemt later plaats in de hoek. Ze praat wel mee met het gesprek, maar houdt enige afstand. Dit is meer iets voor haar man. 

Meneer Gorter
daarentegen praat graag. Hij staat voor zijn woord en gebruikt ze voortvarend.
Het is een man van de lange adem. Hij durft groots te denken. Zo’n 35 jaar
werkte hij voor Rijkswaterstaat, waar hij jarenlang de diepte van de Wadden- en
Noordzee peilde. Zijn metingen werden gebruikt voor zeekaarten. Inmiddels is
hij met pensioen, al blijft hij altijd een zeeman. Boven zijn bureau in de hoek
hangt een zeekaart, daaronder een marifoon waar…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.