Het Drents Museum trekt veel bezoekers met een expositie over het Drentse landschap. Journalist Sietse van der Hoek reflecteert daarop met twee oude, kunstverzamelende bekenden die decennia geleden uit het Noorden naar het Westen zijn verhuisd.

Plattelandsidylle in Drents Museum is contramal van huidige lelijkheid en vervreemding Noordelijke landschapsschilders verbinden ‘expats’ met hun wortels Drents landschap weerspiegelt introvert gemoed

Anneke en
Chris Leeuwe ken ik van de Kweekschool met den Bijbel in de H.W. Mesdagstraat
te Groningen. Een halve eeuw later trof ik ze weer in Amsterdam: en of ik een
keer langskwam in Lelystad. Hij had gewerkt in het openbaar bestuur, zij was
bestuurder en toezichthouder geweest. Eten, drinken, de wederzijdse
lotgevallen, hoe de wereld veranderd was, beregezellig. Maar het sterkst
bijgebleven de volgende dag bleek de beeldende kunst die ik had gezien in hun
huis. En dan vooral het ‘noordelijke’
ervan, het Noord-Nederlandse zoals we dat kennen van de Groningse en Fri…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.