Het lijkt wel een foto uit het verleden: een authentieke smederij met door het raam een blik op de dorpskerk. Dit zie je niet vaak meer, een ouderwetse werkplaats zo intact. Het is dan ook geen toeval dat Evert Wilstra dit beeld vastlegde. ‘De interieurs van oude werkplaatsen en fabrieken verdwijnen. Je ziet dat Monumentenzorg en Historische verenigingen vaak bezig zijn met de buitenkant van gebouwen, daar wordt met zorg mee omgegaan, maar de binnenkant verdwijnt. Dat gaat naar de sloop. En dat is heel jammer.’ Met die gedachte ging Evert op pad om beelden als deze vast te leggen. Hij is amateurfotograaf en heeft de ambitie om van deze foto’s een boek samen te stellen.

Tijdens een fietstocht kwam Evert de smederij in Hijlaard tegen. Hij zag ‘smederij bakker’ op de gevel staan, beld…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.