Friesland beweegt en wij bewegen mee! Wat beweegt jou? Op die vraag geeft de Groninger Scheurkalender al jarenlang antwoord. Inmiddels zijn er ook een Friese en Drentse editie. Ook hierin laten mensen met foto’s zien wat hen beweegt. Bente van Leeuwen zocht een aantal intrigerende foto’s uit en ging op zoek naar het verhaal erachter. Dit is deel 3 uit de korte serie ‘Wat beweegt jou?’

Het lijkt wel een foto uit het verleden: een authentieke smederij met door het raam een blik op de dorpskerk. Dit zie je niet vaak meer, een ouderwetse werkplaats zo intact. Het is dan ook geen toeval dat Evert Wilstra dit beeld vastlegde. ‘De interieurs van oude werkplaatsen en fabrieken verdwijnen. Je ziet dat Monumentenzorg en Historische verenigingen vaak bezig zijn met de buitenkant van gebouwen, daar wordt met zorg mee omgegaan, maar de binnenkant verdwijnt. Dat gaat naar de sloop. En dat is heel jammer.’ Met die gedachte ging Evert op pad om beelden als deze vast te leggen. Hij is amateurfotograaf en heeft de ambitie om van deze foto’s een boek samen te stellen.

Tijdens een fietstocht kwam Evert de smederij in Hijlaard tegen. Hij zag ‘smederij bakker’ op de gevel staan, beld…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.