Bente van Leeuwen (22) puzzelt in dit driewekelijkse blog over haar plek in deze wereld. In dit laatste deel beargumenteert ze waarom we als een collectief het beste het klimaatprobleem kunnen bestrijden.

Een kind verdrinkt. Je loopt langs een rivier en je ziet het gebeuren. Het valt en de stroming neemt het kind mee: ze kan niet zwemmen. Ze verdrinkt. Jij kan wel zwemmen en je zou haar makkelijk kunnen redden. Maar je moet er wel nú inspringen. Je hebt geen tijd om je nieuwe, dure schoenen uit te trekken. Wat doe je?

Dit, of versies van dit, is een klassieke analogie die gebruikt wordt in de ethiek. Natuurlijk spring je erin om het kind te redden. Iedereen voelt dat intuïtief haarfijn aan en de meesten zullen dit zelfs als een morele plicht bestempelen. Het is niet enkel ‘het juiste’, maar je móet het zelfs doen. Anders handel je immoreel.

Collectief

In de realiteit zijn problemen meestal niet zo eenduidig als in dit voorbeeld. Vaak kan niet één individu de held spelen en is h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.