Leeggehaald en verlaten door de exploitant lag een meertje te wachten op de volgende partij die er geld mee wilde verdienen. Tot omwonenden zelf het heft in handen namen.

Meestal denk je er niet bij na – van wie natuur is. Ja, van Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer natuurlijk, of van het provinciale landschap. Maar eenmaal erin, in de natuur, voelt het niet zo. Dan is de natuur van zichzelf, of van iedereen. De vogels en de insecten maakt het ook niet uit welk bordje er aan het begin van het pad staat.

Bij het Zandgat in Kostvlies – van de N34 af achter Gieten en Gasselte – ligt het wat anders. Een bedrijf haalde hier decennialang zand vandaan en zo ontstond een klein maar diep meertje met hoge wallen. Toen het bedrijf genoeg zand had gewonnen, of toen er geen bruikbaar zand meer over was, kwam het Zandgat te koop te staan. Ondertussen hadden de in- en omwonenden het meertje in de armen gesloten als recreatieplas. ’s Zomers zwemmen, ’s winters sch…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.