Om op een fijne, circulaire en eerlijke manier op deze aardkloot te kunnen blijven leven moet er veel veranderen: systemen moeten om, steden en huizen moeten anders en ook ons gedrag heeft een make-over nodig. Met een open en nieuwsgierige blik gaat Maartje ter Veen voor GRAS en Noorderbreedte een driewekelijkse zoektocht aan. In de overtuiging dat het kleine meer invloed heeft dan we doorgaans beseffen.

Als iets stuk is – een fiets, een dak, een knuffelbeer – dan is als mens onze eerste neiging het te repareren. Dat is vaak een goed idee. We leven in een wereld met overconsumptie en maken meer materiaal op dan de aarde ons kan leveren. Ik ga op deze plek dan ook zeker geen pleidooi houden voor ‘gooi maar weg en koop maar nieuw’.

Wat ik wel doe? Ik breek een lans voor het loslaten van de ingeslagen weg en het ontwerpen en bewandelen van nieuwe paden.

Doel versus middel

Repareren is niet altijd de slimste of meest duurzame oplossing. Vooral als het niet om spullen gaat, maar om abstractere zaken. 

Een idee dat niet meer werkt. Een routine, een dagelijkse gang van zaken of een beproefde methode met een kink in de kabel. Een structuur, overtuiging of systeem dat niet …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.