Maarten Noordhoff reageert op het plan van Frederic van Kleef om dorpsbouwmeesters aan te stellen. Hij zegt: 'De toekomst van Groningse dorpen red je niet met architectonische schapenhokken. Wel met een nieuw toekomstperspectief gebaseerd op bewezen werkende concepten.'

In Noorderbreedte pleit stedenbouwhistoricus Frederic van Kleef in het kader van ‘Ruimte voor een nieuwe tijd’ voor de dorpsbouwmeester. Het is op zichzelf wel te begrijpen: vraag een schoenmaker wat je kan doen tegen je spierpijn en je loopt de winkel uit met nieuwe schoenen. Zo zoekt een stedenbouwer de oplossing in architectuur. Maar een leuk vormgegeven schuurtje gaat echt Groningen niet redden. 

Wat dan wel? Welke bewezen concepten kunnen ons helpen?

President De Gaulle zag het Franse platteland verarmen en koos de route van nieuw perspectief. Het was de tijd van de opkomende automobiliteit, toenemende welvaart en voorzichtig de eerste recreatie. De Gaulle legde op dat elke Gemeente een camping Municipal met behoorlijke sanitaire voorziening moest hebben. Het succes van dit beleid is nog steeds zichtbaar en Frankrijk is het kampeer vakantieland bij uitstek. Een tweede succes uit Frankrijk is natuurlijk de TGV die afgelegen gebieden ontsloten heeft en het mogelijk maakt om het wonen op het platteland te combineren met  het werken in verafgelegen centra. 

Op het terras ergens in Drenthe in de zon vertelde mijn zwager over hoe lastig het dit jaar is om een mooi plekje voor de caravan te vinden, campings zijn vol of te druk.  Ook in het lege Groningen waren er weinig mogelijkheden. Gelukkig constateerde hij dat ze geweldig fijn wonen met een grote tuin en wandelmogelijkheden naast de deur. Op Funda zoeken mensen nu met een grotere straal naar ruimere woningen en grotere tuinen. In Groningen nog genoeg mogelijkheden zou je denken. Maar voeg daar energie nul en de mogelijkheden voor wandelen in natuur aan toe en er blijft schrikbarend weinig over. Landschap is iets anders dan landbouw. Landschap niet als sluitpost; daar pleit PBL in het signaalrapport “zorg voor landschap” voor. De burgers blijken verrassend vaak aan de basis voor landschapsinitiatieven te staan. In de Peindermieden wordt een natuurgebied van 50 hectare gerealiseerd en beheerd door een nieuw opgezette Marke die bestaat uit nieuwe bewoners die maximaal 5% van het gebied bewonen. 

Deze mix vormt de inspiratie voor de levenselixer voor het Groningse platteland. De bestanddelen zijn:

  • Introductie dorpscamping. Het recht van elk dorp om een camping te realiseren van bijvoorbeeld maximaal 25 plekken. Hiervoor kan elk dorp een startbudget van zeg 10.000 euro per plek krijgen. Voorwaarde is dat naast elke m2 kampeerplaats 20 m2 landschap gerealiseerd wordt.
  • Introductie dorpswonen. Het recht van elk dorp om 1 woning per jaar toe te voegen. Uiteraard is de woning energieneutraal en gerealiseerd in hout (het duurzame bouwmateriaal dat ook bevingsbestendig is). Voorwaarde is ook hier dat naast elke m2 wonen 20 m2 landschap gerealiseerd wordt.
  • En realiseer uiteraard zo snel mogelijk de Lelylijn. 

Geen hemelbestormend design, maar bewezen werkzame bestanddelen. En oké, voor de angsthazen die denken dat het uit de hand gaat lopen wijs bij wijze van experiment 100 dorpen aan en doe het voor een periode van 10 jaar. 

Kortom geen design architectuur maar een nieuw toekomstperspectief.

Wil jij ook reageren op artikelen van Noorderbreedte? Goed gefundeerde reacties plaatsen wij graag! Mail naar: redactie@noorderbreedte.nl