Een boek gaf Rianne Leuven (23) een zetje om van bank te veranderen. De vierdejaars student geneeskunde in Groningen stapte eind vorig jaar uit duurzaamheidsoverwegingen over van ING naar ASN Bank.

Hoeveel studenten zouden met vrienden geregeld over duurzaamheid spreken? Leuven en haar vriendinnen doen het. Zij wisselen vegetarische en veganistische recepten uit en bezoeken lezingen over een betere wereld. Een vriendin van vroeger, uit haar oude woonplaats Nijmegen, wees Leuven op Hoe gaan we dit uitleggen. Het vorig jaar verschenen boek van journalist Jelmer Mommers van De Correspondent gaat over de toekomst op een steeds warmere aarde. ‘Ik heb het gekocht voor mijn e-reader en ben het direct gaan lezen.’ Leuven verdiepte zich in het betoog van Mommers, die schrijft dat we er niet best voorstaan, maar dat de situatie nog niet hopeloos is, als we maar in actie komen.

‘Mijn vriendinnen en ik voelen ons vaak machteloos als we zien wat er allemaal met het milieu gebeurt. Misschie…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.