De harde kustlijn van Hornhuizen naar Lauwersoog gaat komende vijf jaar op de schop. Er komt groen voorland in de Waddenzee (kwelder), een buis die zoutwater onder de dijk doorlaat naar de Marnewaard, de dijk wordt fors hoger en de haven toegankelijker.

Na de dijkverhogingen bij Delfzijl langs de Eems, is nu de beurt aan de andere kant van Groningen. Dit stuk dijk was in 2012 instabiel. De oude Vierhuistergeul speelde op en ondergroef de dijk. Met stortstenen en andere noodingrepen werd de dijk toen weer vastgelegd. Nu is het hele negen kilometer lange tracé aan de beurt om verhoogd te worden. Kosten 100 miljoen euro.

Foto Aernout Steegstra

In de oksel van de Lauwersmeerdijk en de Westpolderdijk werd vrijdag 3 juli 2020 een hele rij vlaggen gehesen ter onderstreping van een akkoord over de dijkverbetering. ‘We gaan van een harde kustlijn naar een veel interessantere kustzone’, zei Marco Glastra, directeur van Het Groninger Landschap tevreden. Vlakbij de voormalige Vierhuistergeul komt een buis onder de dijk door zodat spiering…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.