Tialda Hoogeveen schreef een lezenswaardig boek over de ‘vroegere’ boerenpraktijk en hoe dat veranderde. Jammer dat het verhaal in 1985 ophoudt. 

Een getuigenis van de landbouw van weleer, zo beschrijft Tialda Hoogeveen haar boek De geur van hooi. Dat klopt als een bus. Hoogeveen heeft een vlotte pen en haalt het levensverhaal van de Friese boer Siebe Peenstra uit Wommels met veel gevoel voor detail naar boven. Over het eieren zoeken, koeien melken, de steun van zijn vrouw en de vakantiebestemmingen van de vooruitstrevende en natuurlievende Friese boer.

Daarmee is het een lezenswaardig boek voor ieder die wil begrijpen hoe we feitelijk van ‘gezonde landbouw’ zijn beland in grootschaliger landbouw die weidevogels, diversiteit in begroeiing en landschappen vernietigt. En het is een nostalgisch boek voor ieder die het meemaakte of uit familieverhalen meekreeg hoe boeren vroeger werkten op het land, met het weer, de dieren en hu…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.