‘Je zou weleens in een tijd van massale uitroeiing kunnen leven’

Met bovenstaande quote begint hoofdstuk één van Ecologisch wezen van Timothy Morton. Nee, dat is geen boek om vrolijk van te worden en je vindt er ook al geen kant-en-klare oplossingen in. En toch gaf het lezen van dit boek mij hoop. Niet de naïeve hoop van ‘alles komt goed’. Maar meer: ‘oké, als dit is waar we staan, moeten we met z’n allen veranderen.’ En omdat het moet, geloof ik ook dat het kan – dat hebben we de afgelopen maanden wel gezien.

Morton bekritiseert de manier waarop we de ecologische crisis benaderen: met cijfers en feiten, druk op zoek naar oplossingen. Daar ligt de oplossing niet want praktisch weten we allang wat we kunnen doen. De vraag is: waarom doen we het niet? De oplossing ligt volgens Morton niet in de eerste plaats bij het handelen – elke individuele han…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.