Dit jaar viert een groot deel van de Nederlanders vakantie in eigen land en het relatief corona-luwe noorden is populair. De drie noordelijke provincies profileren zich ieder op een ander vlak: varen in Friesland, wandelen in Groningen en fietsen in Drenthe. In deze driedelige serie verdiep ik, Sanne Meijer -een geboren en getogen Groninger- me in dat onderscheid. Op welke wijze ontstaat zo’n objectief eigenlijk, hoe houd je het zwaartepunt op de juiste plek en welke ambities spelen er nog? Voor antwoorden op mijn vragen, spreek ik met personen die zich als enthousiaste vaandeldragers bezighouden met het recreatieve speerpunt van hun provincie.

Deel 2: Groningen, de wandelprovincie. 

Ik ben opgegroeid in Ter Apel, in het uiterste zuidoostelijke puntje van de provincie Groningen. Het bevindt zich in de gemeente Westerwolde, met zijn glinsterende beekjes en historische esdorpen. Wat heb ik daar al een voetstappen liggen. Er kronkelen talloze paadjes door oeroude bossen rondom het klooster, door het natuurgebied Ter Borg en langs de kleinschalige akkers met wuivend rogge. Niet voor niets in Westerwolde onlangs verkozen tot ‘Wandelgemeente van het jaar 2020’. 

Maar ook de rest van Groningen is een oase voor wandelaars. Onlangs opende het provinciale wandelnetwerk in Groningen, met maar liefst 2750 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes en 1200 knooppunten. Als ik ‘wandelprovincie Nederland’ intyp in de zoekbalk,…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.