Beginnen over bos in Groningen doet veel stof opwaaien. Wat te doen met bomen in de provincie van de weidse uitzichten?

Deze week gaven wij een podium aan vier Toukomst ideeën van vrijdenkers op het gebied van bos en bomen. De plannen hadden één ding gemeen: heel veel bomen. Van het langste bos van Nederland tot een miljoen bomen en een vestingwerk van bomen rond de stad. 

Die ideeën leidden tot een discussie op sociale media. De opmerking: ‘Bomen zijn prima maar je gaat het oudste cultuurlandschap van Europa toch niet vol planten met bomen,’ geeft het sentiment van de kritiek goed weer. De openheid die de provincie kenmerkt gaat volgens velen niet samen met het planten van bos. 

Met de actie #vrijetoukomst geven we plannen een podium die niet zoveel rekening houden met hoe het nu is en die verbeelding vrij zijn gang laat gaan. Die vrijheid kan nieuwe inzichten geven en echte verandering mogelijk maken, zo schrijft lector Ruimtelijke Transformaties Rob Roggema. ‘Dat kan tot weerstand leiden of uitspraken als “dat is toch niet realistisch?” maar daarmee hou je wel heel veel creativiteit tegen.’

De vraag is wat er gebeurt als we niks doen. Want ondertussen worden er in de hele provincie wel bomen gekapt vanwege veiligheid. Met alle ontwikkelingen – waaronder de energietransitie, klimaatverandering, stikstofcrisis – is één ding zeker en dat is dat het landschap zal veranderen. De vraag is: welke kant willen we op?

Jaap Ruzius, indiener van het plan ‘Het langste bos van Nederland’ geeft zijn reactie op de discussie over wel of geen bomen:

We hoeven niets vol te planten of oude landschappen aan te tasten. We moeten wel een oplossing vinden voor de stilstand en dus achteruitgang van de provincie. Onze provincie heeft de meeste gemeenten met hoge werkloosheid en armoede in Nederland. Onze buurprovincies zijn 60 jaar geleden al begonnen met het ontwikkelen van natuur en recreatie en zij plukken daar alle vruchten van. Drenthe heeft maar 10% bos en 6% water en hei, maar het geeft meer werk, inkomen en welvaart dan haar 70% landbouw. Dat kunnen wij ook. Het gaat om verbinding van de mooie gebieden door vergroenen. Verbind het prachtige Westerwolde door een groene corridor met het unieke Hoogeland. Zoals in Drenthe. Zoals in Friesland. Zoals in Overijssel. We kunnen ook blijven nietsdoen. Dan lopen de randen leeg en komen de projectontwikkelaars, de zonneparken en de windmolens. Wat blijft er dan over van het oude landschap? 

Lees hier ook de reactie van journalist Bert de Jong op het plan van Ruzius.

Wat vind jij? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de toekomst in Groningen de kant op gaat die wij willen? Reageer met een mailtje naar vrijetoukomst@noorderbreedte.nl