Hun huizen vallen uit elkaar. Toch willen zij vooruit. In 2020 volgt Noorderbreedte vier buren aan de Kollerijweg in Woltersum die samen strijden voor een aardbevingsbestendig huis. Ellen Braaksma: ‘Gevoelsmatig ben ik onteigend’.

Op 2 mei 2020 was er op twintig kilometer afstand weer een beving; in Zijldijk met een kracht van 2,5. ‘Hoe bizar: aardbevingen in Nederland! En toch, het is niet eens nationaal nieuws meer’, verzucht Ellen Braaksma, de derde in de ‘Vier op een rij’ aan de Kollerijweg in Woltersum. Het KNMI houdt de lijst met aardbevingen nauwkeurig bij en laat zien dat die ‘gewoon’ doorgaan.

Het is nu bijna een jaar geleden dat Braaksma en haar buurmannen besloten samen op te trekken. Zij willen strijden tegen de terreur van regels en onmacht omzetten in daadkracht. Inzet: een gezamenlijk plan, met bevingsbestendige, eigentijdse huizen en een nieuwe impuls voor Woltersum. Haar leefruimte heeft ze inmiddels teruggebracht tot een derde van haar huis. Dat is het enige deel waar Braaksma nu nog komt….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.