Ik neig te zeggen dat fietsen mij de meeste voldoening schenkt als er sprake is van een duidelijke bestemming. Er moet een doel zijn, iets in het vizier liggen, op minstens tien kilometer afstand. Ik wil van huis gericht naar de bestemming, én van de bestemming weer terug naar huis. Bovendien moet deze bestemming iets bijzonders bezitten. Cultureel erfgoed. Natuurschoon. Of een heugelijk terras. In mijn vrijetijdsbesteding zit blijkbaar een calvinistische gedachtegang: eerst de inspanning van het fietsen, daarna de bestemming als beloning. De afgelopen maanden houd ik steeds vaker vast aan dezelfde bestemming: het gemaal ‘de Heining’ op de waddendijk, nabij het dorp Hallum. 

Afstand

Vanaf het centrum van Leeuwarden, waar ik en mijn vriendin wonen, trekken we noordwaarts. Langs de…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Maar om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd en geld. Wij hebben onze lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je 5 keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.