Het vergt vergaande lenigheid van geest om je voor te stellen hoe de wereld er over 30 jaar uit kan zien. Want op vele vlakken staan we voor grote veranderingen. Noorderbreedte grijpt de uitgestoken hand van bewoners die bij Toukomst een gooi doen naar de pot met ‘aardbevingsherstelgeld’. Zo bouwden we afgelopen zomer aan toekomstbeelden met een verre horizon #vrijetoukomst.

Een veranderend klimaat, een volhoudbare landbouw, circulair wonen en leven; op vele terreinen gaat ons leven stevig op de schop door de discontinuïteit. Lector Rob Roggema bestudeerde de 900 Toukomst-plannen. Een twintigtal geeft een verre vooruitblik en biedt een eigenzinnige en verrassend kijk op de toekomst. Die ideeën hebben we op de kaart gezet als #vrijetoukomst. 

#vrijetoukomst

Dit is een kaart om stevig vast te pakken. De Friese bestuurders hebben het eerder ook gedaan: burgers vragen om hun toekomstdroom. Daarna bleek dat overheden vele plannen als ‘onhaalbaar’ of ‘onhandig’ opzij legden. Echter: burgers waren inmiddels zo warm gelopen voor het idee ‘Leeuwarden Culturele Hoofdstad’ dat ze op eigen houtje doorzetten. En de buit binnen wisten te slepen!

Dat is v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.